Cruisetips voor liefhebbers van wining & dining

Onder de hashtag #ChooseCruise staat de maand oktober geheel in het teken van het verleiden van de vakantieganger om te kiezen voor een cruise. En omdat liefde nu eenmaal door de maag gaat, besteden we deze week alle aandacht aan een cruise als culinaire reis langs rijke smaken van topchefs en wereldkeukens.

Cruiseschepen zijn een groot drijvend walhalla voor lekkerbekken en foodies. Het voordeel van een cruise is natuurlijk het ontdekken van veel bestemmingen en landen tijdens één reis, maar ook op je bord komen gerechten van over de hele wereld voorbij. Alles is te vinden: van Japanse sushi-bars tot Duitse stubes met aan boord gebrouwen bier en internationale restaurants op sterrenniveau.

DINEREN MET SHOW

Cruiserederijen zijn zeer voortvarend in het introduceren van culinaire ervaringen: in teppanyaki restaurants jongleren uitbundige chefs met messen of eieren terwijl in de Zuid-Amerikaanse Churrascaria de obers het vlees van lange spiezen zo op je bord schuiven. Behoefte aan nog meer show? Er zijn speciale dinershows, waarbij onder het genot van een goed driegangen diner een geweldige show wordt weggegeven door acrobaten, zangers of illusionisten.

DINEREN IN STIJL

Veel rederijen hebben samenwerkingen met beroemde chef-koks die exclusieve menu’s hebben samengesteld. Een cruise biedt de ware fijnproever dus de unieke gelegenheid om in een speciaal restaurant een gastronomisch diner op sterrenniveau te nuttigen, en dat voor een fractie van de prijs aan wal. Bovendien beschikken de meeste schepen over indrukwekkende wijnkelders en gaat de maaltijd vanzelfsprekend vergezeld van de beste wijnen.

DINEREN OP HET DEK

Een cruise heeft, ten opzichte van een vakantie aan land, als groot voordeel de frisse zeelucht en het prachtige uitzicht. Het is dan ook een heerlijke beleving om in de open lucht te eten. Bijvoorbeeld hot-stone dineren, waar je je eigen vlees braadt op een plak vulkanisch gesteente, of tijdens dekfeesten met barbecues. Wie liever in privésfeer willen genieten kan op zijn balkon ontbijten of dineren, opgediend door je eigen butler.

Het motto van cruisen luidt dan ook: alles kan maar niets hoeft! Cruisen betekent aanschuiven waar je maar wilt en keuze uit een breed scala aan eetgelegenheden. Zo bieden grotere schepen soms meer dan 20 eetgelegenheden: van burgerrestaurants en pizzeria’s bij het zwembad tot de chicste haute cuisine-restaurants met exclusieve tafelbelevenissen van de chef.

De belangrijkste eetgelegenheid van elk schip is het hoofdrestaurant. Hier kunnen gasten ofwel op vaste tijdstippen of op een zelf gekozen moment dineren wanneer en met wie ze willen. Hoewel de traditionele vaste dinertijden en gedeelde tafels nog steeds worden aangeboden is vrijheid en flexibiliteit een belangrijk ingrediënt op cruiseschepen geworden. Dat zie je bijvoorbeeld aan de buffetrestaurants die op bijna alle schepen te vinden zijn en die vrijwel 24 uur per dag geopend zijn.

#KIESGEZOND

Met zoveel keuze is het gemakkelijk om te veel in de verleiding te komen, maar er is ook een overvloed aan opties voor gezond eten. Sommige schepen hebben zelfs speciale ‘healthy’ restaurants. Daarnaast is er een toenemend gebruik van biologische producten afkomstig van lokale aanloophavens. Omdat men bovendien vaak standaard in speciale voedingsbehoeften voorziet, van veganistisch en vegetarisch tot diabetisch en glutenvrij, is het duidelijk dat cruises gemakkelijk de honger van iedereen kunnen stillen.

 

 

Leave a Reply