Panamarenko in 80 jaar rond de wereld

Dit jaar zou Panamarenko tachtig jaar geworden zijn. Antwerpen eert de kunstenaar met een pop-up expo bij galerij Campo en Campo, een tentoonstelling in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) én een wandeling doorheen de binnenstad.

Van zwevende constructies en vliegende rugzakken over helikopters met pedalen, zeppelins, vliegtuigen, meikevers, onderzeeboten, en wandelende kippen. Enkel de term ‘kunstenaar’ op Panamarenko plakken, doet afbreuk aan zijn kunnen. Noem hem gerust ook uitvinder, ingenieur, technicus, wiskundige, filosoof en visionair.

Zijn oeuvre is zó uniek en innovatief, dat het onmogelijk is er een bepaalde stijl of stroming op te plakken. Zijn wondere wereld houdt het midden tussen pure wetenschap, technisch vernuft en kinderlijk enthousiasme.

Dit jaar zou Henri Van Herwegen, of Panamarenko zoals de wereld hem kent, zijn 80ste verjaardag vieren. Zijn echtgenote Eveline en enkele dichte vrienden besloten dat dat niet onopgemerkt mocht passeren en werkten een tribute in twee delen uit: een pop-up expo met nooit eerder getoonde werken, een overzichtstentoonstelling én een stadswandeling doorheen Antwerpen.

Panamarenko in zijn geliefde geboortestad

In 1940 wordt Panamarenko geboren in Antwerpen. Hij groeide op in de stad en ging er studeren aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij bleef ook het grootste deel van zijn professionele leven en werken in een huis in de Antwerpse wijk Seefhoek.

Vanaf vandaag kan je in galerij Campo & Campo terecht voor een unieke verjaardagstentoonstelling. Tijdens de pop-up expo in hartje Antwerpen ontdek je een twintigtal werken die Panamarenko nauw aan het hart liggen, aangevuld met unieke onuitgegeven stukken die nog nooit het daglicht zagen, historische filmpjes en nooit eerder getoonde tekeningen.

Van mei tot augustus wordt de tentoonstelling aangevuld met een feestelijke stadswandeling. ‘Het Pana Parcours’ brengt je naar plaatsen waar de grootmeester zijn sporen naliet.

Tegelijkertijd kan je in het M HKA terecht voor een virtual reality  tentoonstelling en een overzicht van Panamarenko’s carrière. In de iconische ronde zaal van het museum zijn enkele sleutelwerken van Panamarenko virtueel te beleven dankzij een ingenieuze virtual reality ontworpen door Stefan Fostier, en ingevuld door Panamarenko’s weduwe Eveline Hoorens.

In dezelfde zaal presenteert het M HKA een tijdlijn met 80 jaar Panamarenko in uniek beeldmateriaal en documenten, met bijzondere aandacht voor de vele plaatsen die de kunstenaar bezocht of voor hem een belangrijke betekenis hadden, zoals het atelierhuis in de Biekorfstraat, de Furkapas in Zwitserland, en de woning in Borgfeld.

Panamarenko maakte ook bijzondere objecten die in zijn eigen leefwereld bleven, zoals de sterrenzoeker voor de Furkapas en de Biekorfstraat, een ‘tankje’ en een ‘pedalo voor op het water’ in Borgfeld. Deze nog nooit eerder getoonde werken worden eenmalig publiek getoond in het museum, samen met de topstukken Zwitserse Fiets en Prova Car die deel uitmaken van de M HKA-collectie.

Later dit jaar heropent ook het Panamarenkohuis in de Biekorfstraat zijn deuren. Panamarenko schonk zijn huis en atelier in de Seefhoek met volledige inboedel aan het M HKA. Het museum restaureerde het pand en reconstrueerde Panamarenko’s leefwereld tot in de kleinste details, waardoor het huis evolueerde van authentieke kunstenaarswoning naar een totaalkunstwerk en monument voor de Seefhoek.

En een beetje buiten Antwerpen landt Panamarenko’s Vliegende Eiland in Verbeke Foundation in Kemzeke.

Praktisch

24 januari tot en met 23 maart 2020:

Campo En Campo, Grote Steenweg 19-21, Antwerpen

Tickets via www.panamarenko.be

Van mei tot augustus 2020:

Stadswandeling door Antwerpen ‘Het Pana Parcours’ en Virtual Reality Tentoonstelling, M HKA.

Leave a Reply