OMG! Van Eyck was here. Vliegende start voor Van Eyck-jaar

Na Rubens in 2018 en Bruegel in 2019 zet Vlaanderen dit jaar volop in op de gebroeders Van Eyck om toeristen van over de hele wereld aan te trekken.

Cultuur Gent, MSK Gent, VisitGent, Toerisme Vlaanderen en Brussels Airlines hebben het Van Eyck-jaar feestelijk op gang getrokken op Brussels Airport. Voor de gelegenheid zijn twee gates op de luchthaven in een Van Eyck-jasje gestoken en kregen de passagiers die richting Madrid vlogen een feestelijk ontbijt aangeboden. Bij het instappen van het vliegtuig kregen ze nog een speciaal ontworpen Van Eyck-kussentje uit handen van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en de Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir.

In totaal zullen zo’n 3500 passagiers die met Brussels Airlines naar 25 Europese en Noord-Amerikaanse bestemmingen vliegen het unieke reiskussentje met ‘de zingende engelen’ uit het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck ontvangen. Aan het kussentje is trouwens een leuke fotowedstrijd gekoppeld. Reizigers die een creatieve foto maken met het kussentje maken kans op een korte vakantie in Gent.

Gent wordt een echte Van Eyck-stad.

Gent is altijd al een leuke stad geweest om te verkennen en vanaf 1 februari wordt de Arteveldestad nog leuker. Onder het motto ‘OMG, Van Eyck was here‘ worden er vanaf die dag tal van activiteiten en evenementen – gaande van beeldende kunst, theater, dans, design, mode, muziek, gastronomie en shoppen – in de sfeer van Van Eyck en zijn magistrale meesterwerk, het Lam Gods, georganiseerd.

Zo kan je van 1 februari tot 30 april in het Museum voor Schone Kunsten (MSK Gent) naar ‘Van Eyck. Een optische revolutie‘. Het wordt meteen de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit want wereldwijd worden er van de kunstenaar slechts een twintigtal werken bewaard. Zeer uitzonderlijk is men er in geslaagd om 13 van zijn werken naar Gent te halen.

Om Van Eycks optische revolutie tastbaar te maken worden zijn schilderijen naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geplaatst.

Daarnaast kan je van 28 maart tot 1 november in de Sint-Niklaaskerk terecht voor ‘Lights on Van Eyck‘, waarbij een unieke mix van multimediale kunst, muziek en projectie zorgen voor een herinterpretatie van het Lam Gods.

Meer info over het Van Eyck-themajaar in Gent vind je op www.vaneyckwashere.be.

Leave a Reply