Holland America introduceert Explorations Central en Rijksmuseum at Sea

Een paar weken terug ontving ms Westerdam, een van de 14 schepen uit de vloot van Holland America Line, een grondige opknapbeurt. Tijdens de 12-daagse renovatie werden zowel de publieke ruimtes als de kajuiten opgefrist. Holland America Line nodigde ons uit om kennis te maken met het vernieuwde Westerdam en stelde ons met trots Explorations Central (EXC) en Rijksmuseum at Sea voor.

Tijdens de refresh werd het Crow’s Nest omgetoverd tot Explorations Central. Explorations Central, of EXC zoals Holland America het zelf noemt, biedt passagiers de mogelijkheid om op interactieve wijze de ideale excursie samen te stellen. Je kan er alle mogelijke informatie en reisadviezen opzoeken via grote touchscreens, de klassieke bibliotheek of door gewoon raad te vragen aan de aanwezige reisgidsen.

Opvallend in Explorations Central is de virtuele scheepsbrug, twee grote doorschijnende (supercoole) beeldschermen, waarop real-time data van de echte brug verschijnt.

In het Explorations Café kan je bij een lekkere kop koffie bladeren door de New York Times, een kruiswoord puzzel of sudoku invullen of gewoon lekker genieten van het uitzicht.

De tweede belangrijke innovatie, het Rijksmuseum at Sea, is het resultaat van de samenwerking tussen Holland America en het Rijksmuseum in Amsterdam. Gelegen naast Guest Relations ziet het er misschien een beetje uit als een wachtruimte, maar dan wel een van het superleuke type, met langs de ene kant een indrukwekkende reproductie van “De bedreigde zwaan” en aan de andere kant een gigantisch LED scherm waarop kunstwerken getoond worden.

Door middel van een blibliotheek met tal van kunstboeken en een tijdlijn waarop de belangrijkste werken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis getoond worden, krijgt de passagier een inzicht in de Nederlandse geschiedenis. Maar Rijksmuseum at Sea is meer dan enkel maar een varend museum, het beschikt over afzonderlijke ateliers waar gasten, al dan niet onder begeleiding, hun creativiteit de vrije loop kunnen laten om via tekenen, schilderen of fotografie hun eigen kunstwerken te maken.

Entertainment gewijs werd een echte muzikale wandeling doorheen het schip gecreëerd. Naast de reeds bestaande B.B. King’s Blues Club werden Billboard Onboard en Lincoln Center Stage toegevoegd. In het gezellige Billboard Onboard zorgen twee duellerende/samenspelende pianisten er voor dat de bar net dat tikkeltje meer is dan een gewone sing-along bar. Lincoln Center Stage, waar muzikanten klassieke muziek brengen, zorgt voor de rustige afwisseling. Billboard Onboard zat in ieder geval stampvol toen we aan boord waren, net als B.B. King’s trouwens.

Tijdens Westerdam’s transformatie werden tevens 25 nieuwe suites toegevoegd en ontvingen de andere suites een upgrade. Zo hebben de woonkamers nieuw tapijt, nieuwe wandbekleding en nieuwe gordijnen gekregen. Het bureau, de nachtkastjes en kaptafels kregen een nieuw werkblad en nieuwe verlichting. Op elektronisch vlak werden grote interactieve LED-flat screen tv’s, USB-poorten, LED lichten en bijgewerkte stopcontacten geïnstalleerd. De badkamers werden aangepast met een muur van glasmozaïek, stijlvolle vloertegels en een nachtlampje.

Buiten werd The Retreat, de rustige lounge ruimte met vijftien privé cabanas die beschikbaar zijn om te huren, verplaatst naar dek 11 en het zwemdek kreeg een nieuw dek van teakhout.

Last but not least mogen we natuurlijk het foodie deel niet vergeten. Het Lido Market buffet met zijn verschillende stations en afgescheiden eetruimtes doet cosy aan (niet zoals een ouderwetse ongezellige refter) en krijgt s’avonds een luxueuzer uitstraling dankzij de tafeldekking.

Om ons bezoek af te sluiten werd ons een diner in Pinnacle Grill, eigenlijk moeten we zeggen Rudi’s Sel de Mer, aangeboden. De chef himself (net als de rest van de officieren incl. de kapitein) was aanwezig om ons te begroeten en stelde met trots zijn kookkunsten voor. Na genoten te hebben van een heerlijke maaltijd kunnen we niets anders dan besluiten dat de keuken van Holland America toch net dat tikkeltje (eigenlijk een grote tikkel) beter is dan op sommige andere rederijen.

Na nog een afsluitende babbel, en bijhorende drankje, was het helaas tijd om afscheid te nemen van het schip en haar bemanning. We hebben genoten van onze kennismaking met het vernieuwde Westerdam en kijken er alvast naar uit om Rijksmuseum at Sea en Explorations Central tijdens een komende cruise uitgebreid te ervaren.

Voor meer informatie en boekingen: www.hollandamerica.com

Leave a Reply