Bejubeld Charkov City Opera & Ballet brengt ‘Het Zwanenmeer’ naar Antwerpen 

De doortochten van het bejubelde Oekraïense Charkov City Opera & Ballet zijn in ons land een vaste waarde geworden. Op 12 januari 2020 brengt het gezelschap een bezoek aan de Antwerpse Elisabethzaal. Je kan er dan terecht voor een opvoering van ‘Het Zwanenmeer’.

Het Zwanenmeer‘ vertelt het romantische verhaal over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Odette, koningin van de zwanen, is samen met andere jonge, onschuldige meisjes betoverd door Rotbart. Zij leven als zwanen en nemen alleen rond middernacht hun menselijke vormen aan. Alleen echte en zuivere liefde kan de betovering doorbreken. Rotbart probeert via zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, tussen de geliefden te komen.

De balletwereld stond op z’n kop toen in 1885 ‘Het Zwanenmeer’, door choreografen Petipa en Ivanov en op muziek van Tchaikovski, de eerste keer werd opgevoerd. Petipa, grootmeester van de spitzentechniek, gaf veel aandacht aan fantasierijke spitzendansen voor de ballerina’s – met als absoluut hoogtepunt de 32 zogeheten fouetté’s van de Zwarte Zwaan. De duizelingwekkende techniek, gekoppeld aan de dubbelrol Odette/Odile, maakt dit ballet niet alleen tot een vuurproef voor iedere ballerina, maar ook een bijzonder genoegen om naar te kijken.

‘Het Zwanenmeer’ wordt uitgevoerd door Charkov City Opera en Ballet. Het gezelschap, afkomstig uit Charkov, maakt onderdeel uit van een van de oudste theaters uit de voormalige Sovjetunie en Oekraïne. Al sinds 1874 worden hier producties gemaakt en getoond in de bekende traditie van Oost-Europa. Maar liefst 700 mensen zijn werkzaam bij dit theater, waaronder artiesten, decorbouwers, kostuumontwerpers, kleermakers en (ballet)schoenmakers. Het gezelschap toert daarnaast over de hele wereld met 150 voorstellingen per jaar.

‘Het Zwanenmeer’ op zondag 12 januari 2020 om 15.00 uur in de Antwerpse Elisabethzaal. Meer info en tickets via koninginelisabethzaal.be.

Leave a Reply