Malta, Hollywood in de Middellandse Zee

Dramatische kliflandschappen, turquoise water, culturele rijkdom en prachtige architectuur. Het zijn slechts een paar redenen waarom jaarlijks meer dan een miljoen mensen een bezoek brengen aan Malta. Daarnaast werd het kleine eiland, dankzij zijn rijk verleden, met drie verschillende locaties opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig film- en tv-regisseur Malta met plezier als decor gebruikt.

Het voorbije jaar waren alle ogen op Malta en vooral op Valletta gericht. Als  Europese Culturele Hoofdstad bekoorde de stad niet alleen met zijn cultureel erfgoed maar ook met een flinke dosis gezelligheid. Valletta is dan ook een echte flaneerstad met honderden sfeervolle hoekjes, terrasjes en eethuisjes.

Valletta, en bij uitbreiding Malta, is daarom het gedroomde decor voor diverse films en televisieseries. Wij pikken er met plezier een paar uit.

GAME OF THRONES

Verschillende scènes uit het eerste seizoen van de Amerikaanse fantasyserie Game of Thrones werden op de Maltese eilanden gefilmd. Zo werd de onthoofding van Ned Stark aan Fort Manoel, gelegen op het eiland Gzira, vastgelegd. De Poort van Mdina kan je in verschillende aflevering spotten en het St. Dominic Klooster, dat wat meer afgelegen ligt maar de omweg waard is, passeerde ook de revue.

TROY 

Een van de grootste producties die op Malta plaatsvond, is ongetwijfeld Troy met Brad Pitt in de hoofdrol. De indrukwekkend Troyaanse kust is gewoon de kust van Malta. Verder speelt de scène waarin Achilles praat tegen zijn moeder zich af aan het Blue Lagoon op Comino, een prachtige, azuurblauwe baai waar vooral gesnorkeld wordt.

THE COUNT OF MONTE CRISTO

Het verhaal van The Count of Monte Cristo speelt zich af in Marseille, Parijs en Rome maar is deels gefilmd in Malta. Zo is de haven van Marseille eigenlijk de Grand Harbour, een natuurlijke haven die in de Romeinse tijd als handelshaven gebruikt werd. Wie goed kijkt herkent de typisch Maltese vissershuisjes en balkonnetjes.

POPEYE

In 1980 werd zelfs een heel dorp gebouwd in Malta enkel en alleen voor de film ‘Popeye’ met Robin Williams in de hoofdrol. ‘Popeye Village’ kan je vandaag nog steeds gaan bezoeken als een soort open lucht museum gevuld met familie-entertainment.

Sinds 1925 zijn de Maltese eilanden het decor geweest voor zo’n 150 langspeelsfilms en diverse andere producties. Malta wordt dan ook niet voor niets omschreven als het Hollywoord van de Middellandse Zee.

Verder werden ook scènes uit Murder on the Orient Express, Asterix & Obelix, The Da Vinci Code, Midnight Express en Gladiator opgenomen op Malta.

VLAAMSE FILM

Maar ook Vlaamse producers vonden de weg naar Malta. Zo werden verschillende Studio 100-films, denk aan Piet Piraat en Wickie De Viking op het eiland opgenomen. Afgelopen maand werd Torpedo, een Vlaamse oorlogsfilm van Sven Huybrechts, op Malta gefilmd. Doordat de film zich voornamelijk op het water afspeelt, is het eiland met haar bassin dat op dezelfde hoogte als de zeespiegel ligt maar zich niet in zee bevindt, de ideale filmlocatie.

Je kan natuurlijk zelf op zoek gaan naar deze filmlocaties maar je kan ze ook onder begeleiding. Verschillende agencies, zoals Malta Film Tours, organiseren tours die je naar de bekendste filmlocaties brengen.

Leave a Reply