Vijf tips voor een culturele citytrip naar Valletta

Valletta, een van de kleinste hoofdsteden van Europa, is Werelderfgoed van de UNESCO en is dit jaar Europese Culturele Hoofdstad. Genoeg redenen voor een culturele citytrip. We geven alvast enkele tips voor wie dit najaar nog enkele boeiende evenementen wil meepikken.

Dit jaar zijn alle ogen op Malta en vooral op Valletta gericht. De hoofdstad bekoort niet alleen met zijn cultureel erfgoed maar ook met een flinke dosis gezelligheid. Valletta is een echte flaneerstad met honderden sfeervolle hoekjes, terrasjes en eethuisjes. Het is in dit aangename kader, en ook op andere plaatsen van het Maltese eiland, dat je tijdens het najaar enkele belangrijke momenten van het culturele jaar 2018 kan beleven.

Constellation Malta

Van 13 oktober tot 19 december wordt een multi-site exhibition georganiseerd. Het is een experimenteel en multidisciplinair project om een dialoog op gang te brengen over hedendaagse kunst en populaire cultuur in publieke ruimtes en erfgoedsites. De performances en tentoonstellingen werpen een nieuw licht op een hele reeks toeristische plaatsen zoals megalithische sites, erfgoedsites in Malta en Gozo. De curator van Constellation Malta is Rosa Martinez die in 2005 de Biënnale van Venetië regisseerde.

Allura Trail

Op 3 en 4 november kan je de Allura Trail volgen, een wandelroute langs kunststudio’s door Sliema en St-Julian, op een steenworp van Valletta. Het gratis evenement biedt de kans artiesten aan het werk te zien en kennis te maken met de geheimen van hun studio’s. The Trail omvat onder meer fotografisch werk, beeldhouwkunst, keramiek, videokunst, grafiek, 3D printing, houtsnijwerk.

Bodies in Urban Spaces 

Ook op het gebied van beeldende kunst is er van alles te beleven op Malta. Op 10 en 11 november nemen jonge kunstenaars in de badplaats Melllieha op verschillende uren van de dag de openbare ruimte in door het creëren van ‘hindernissen en obstakels’. Dat zal zorgen voor “zowel irritatie als amusement” en het is de bedoeling dat mensen nadenken over de beperkingen en mogelijkheden van de stad, over hun relatie tot de openbare ruimte.

Slotspektakel 

Afspraak op 13 december op St-Georges Square in Valletta voor het afsluitende spektakel van het culturele jaar. Het wordt een onvergetelijk vibrerend feest met live-shows, muziekoptreden en nog veel meer animatie in het teken van de internationale vriendschap.

Van oud naar nieuw

In het centrum van Valletta wordt op oudejaarsavond een grootschalige countdown georganiseerd, op het St-Georges plein met DJ’s, lokale bands en een spectaculair vuurwerk. Beleef in Valletta de jaarovergang als nergens anders!

De hoofdstad van Malta is niet alleen een culturele parel, er is zo veel meer om te ontdekken. In “Six reasons why Valletta should be on your bucket list” geven we je alvast zes redenen waarom Valletta de ideale bestemming is voor je volgende citytrip!

Meer informatie over een last-minute najaarstrip naar Cultuurstad Valletta vind je op www.valletta2018.org.

 

 

 

 

Leave a Reply