Meer Belgen kiezen voor vakantie op zee

De Belgisch-Luxemburgse tak van CLIA (Cruise Line International Association – de wereldwijde organisatie die bijna alle cruiserederijen groepeert), heeft een analyse gemaakt van de cruise cijfers van het eerste kwartaal van 2019.

Wat zijn de belangrijkste bevindingen?

Met 11.200 passagiers, een toename met 10,9%, is het eerste kwartaal bijzonder bemoedigend. De groei wordt grotendeels bepaald door de winterbestemmingen. Mensen willen in onze grijze winter de batterijen opladen en gaan daarvoor meer dan ooit op zoek naar zonnige bestemmingen.

Deze bevinding wordt bevestigd door de cijfers per bestemming. De Caraïben (inclusief Bahamas en Bermuda) zijn met een groei van 19% weer helemaal terug na het dipje van -15% vorig jaar. De Caraïben maken 38,1% uit van het aantal passagiers in de eerste maanden van 2019.

Paul Nuyens: “ In de Caraïben ligt 34,4% van de totale wereldwijde capaciteit aan cruiseschepen. Het aanbod is er groot, van megajachten tot vakantieresorts op zee, van driedaagse tot veertiendaagse routes.”

Op de tweede plaats, met een passagiersvolume van 28,2% , van de winterzoncruises staat de regio Midden-Oosten en Afrika. Verschillende rederijen hadden de jaren ervoor de capaciteit vanuit de Emiraten opgevoerd en de marketing opgedreven. Dat loonde zich. Het resultaat van dit kwartaal is ongeveer status quo met dat van 2018.

Merkwaardig zijn de uiteenlopende resultaten van de leeftijdsgroepen. De Caraïben trekt een jonger publiek aan, met een lager gemiddelde: 53 jaar. De passagiers die de landen van het Midden-Oosten bezoeken zijn, met gemiddeld 57 jaar, iets ouder.

Bij het analyseren van de leeftijden valt op hoe het eerste kwartaal plots een groei ziet voor de leeftijdsgroep van 70 jaar of ouder.  Die groep maakt nu 19% uit, terwijl het cijfer de vorige kwartalen verwaarloosbaar was. Ook de groeiende belangstelling van die leeftijdscategorie voor expeditiereizen (naar Antarctica) stuwt het aandeel naar omhoog.

Hierdoor is de gemiddelde leeftijd van de cruisepassagier voor Q1 iets hoger, van 55 jaar in 2019 naar 56 jaar.

Het is eveneens een kwartaal met minder kinderen omwille van het gebrek aan schoolvakantie. Dat Pasen dit jaar in het tweede kwartaal valt zorgt ervoor dat minder gezinnen een cruisevakantie namen.

Tot slot ziet CLIA dat langere cruises aan populariteit winnen. De klassieke zevendagen cruises maken nog steeds 64% uit van de boekingen. Een gemiddelde cruise duurt nu 9,3 dagen (ten opzichte van 8,8 in Q1, 2018).

Leave a Reply