VAN GOGH: THE IMMERSIVE EXPERIENCE brengt de meesterwerken van Van Gogh tot leven

Brussel heeft er dit najaar een nieuwe en indrukwekkende attractie bij. VAN GOGH: THE IMMERSIVE EXPERIENCE neemt je via imposante projecties en een bijhorend licht- en klankspektakel mee naar het hart van het impressionisme. Je leert er meer over het fascinerende leven van Vincent Van Gogh en krijgt een inzicht in het leven en de geschiedenis van zijn mooiste werken.

VAN GOGH: THE IMMERSIVE EXPERIENCE is geen hoogdravende klassieke kunstvoorstelling maar een visueel spektakel dat je met behulp van vooruitstrevende multiprojectie technologie, en een bijhorende licht- en klankspektakel, kennis laat maken met het leven en de mooiste werken van de impressionistische schilder.

EEN ONVERGETELIJKE VISUELE ERVARING

De tentoonstelling belicht hoe de kunstenaar de shilderkunst ontdekt, zijn studies, het zoeken naar een eigen stijl alsook de correspondentie met zijn broer. Deze thema’s worden geïllustreerd aan de hand van beelden, teksten en brieven op papier die aantonen dat Van Gogh de gewoonte had on voortdurend te schrijven en te tekenen.

Geanimeerde schilderijen met verschillende optische effecten nemen je mee doorheen verschillende gethematiseerde werken van Vincent Van Gogh.

Vervolgens gaan de lichten één na één langzaam uit tot uiteindelijk één enkel licht blijft branden. De schilder staat aan het hoogtepunt van zijn carrière en de aandacht wordt op twee van zijn grootste werken gericht. De enige lamp die nog brandt is op het werk ‘Korenveld met kraaien’ gericht. Het schilderij lijkt zich uit zijn kader los te maken en bekleedt in één minuut de volledige ruimte (muren en plafond) en vormt een 360°-decor. Je staat helemaal in het meesterwerk. Onder begeleiding van geluidseffecten en muziek komen alle elementen van het werk tot leven. Terwijl je doorheen Van Gogh’s meesterwerk wandelt ontdek je steeds weer nieuwe aspecten van zijn genialiteit. Tegelijkertijd worden de zelfportretten van de schilder op een 3D-buste geprojecteerd, terwijl de vaste elementen op grote vazen tot leven komen. Ook in het werk ‘Sterrenwacht’ wordt je via een 360°-beleving helemaal in de wereld van Vincent Van Gogh opgenomen.

In de derde en laatste fase over het leven van de kunstenaar ervaar je nieuwe, zeer verschillende sferen en een heel ander geluidlandschap. Ze belichten de sombere, duistere periode in het leven van de kunstenaar en het zwijgzame temperament van Vincent Van Gogh – aspecten die hij in zijn eerdere werken trachtte te verbergen. Het zijn deze karaktertrekken en het moment waar hij in waanzin en alcohol wegzonk die nu aan de hand van zijn werken belicht worden. We krijgen een reeks optische illusies inclusief mobiele muren te zien die de geestestoestand van de schilder weergeven. De begeleidende klanken doen denken aan geluiden uit een psychiatrische instelling. Tenslotte keren het licht en de kleuren terug en eindigt de tentoonstelling op een positieve noot.

EEN 360° WANDELING MET VAN GOGH

De tweede installatie nodigt uit voor een totaal andere ervaring. Via Virtual Reality – VR – en een hoofdtelefoon word je als het ware één met Van Gogh.

Tijdens een realistische 360°- ervaring wandel je doorheen verschillende taferelen waarbij je het kader of de omgeving door de ogen van Vincent Van Gogh ziet. Via zeven opeenvolgende werken verneem je geleidelijk meer over de schilder en zijn werk en de context waarin hij de werken creëerde en de interpretatie die hij ze gaf. Zo ontwaak je in Vincent’s kamer (Slaapkamer in Arles), daal je de trap af en maak je een wandeling rond het huis (Het witte huis bij nacht). Tijdens een wandeling door de velden maak je kennis met een aantal slapers (Middagrust) en wandel je vervolgens naar het Korenveld met kraaien en het Korenveld met cipressen. Als de avond valt ontdek je de Sterrennacht en vervolgens een nachtelijk tafereel aan het water (Sterrenwacht boven de Rhône).

PRAKTISCH

VAN GOGH: THE IMMERSIVE EXPERIENCE

Beurs Brussel

Beursplein, 1000 Brussel

Open elke dag (behalve dinsdag) tot en met 6 januari, van 10 tot 18 uur.

Meer info en tickets via expovangogh.be.

Leave a Reply