Real Bodies, een wandeling door het menselijk lichaam

Wie zijn we en waaruit bestaan we? In een poging om een antwoord te vinden op deze levensvragen bezochten we vorige week de tentoonstelling Real Bodies.

Via een ondergrondse gang in het imposante Koninklijk Pakhuis van Tour & Taxis komen we in de totaal andere wereld. De intrigerende catacomben van “The Sheds” zijn de perfecte locatie voor een tocht door het menselijk lichaam.

Aan de hand van 14 perfect bewaarde menselijke lichamen en meer dan 200 anatomische onderdelen krijgen we een inzicht in de werking van het raadselachtige organisme dat het menselijk lichaam is.

Maar Real Bodies is meer dan zomaar een uitstalling van menselijke onderdelen. De tentoonstelling geeft op basis van een aantal anatomische, culturele en gevoelsgeladen verhalen een heel andere kijk op de werking en functie van ons lichaam.

In verschillende galerijen krijgen we een uniek perspectief op de menselijke anatomie en haar belangrijke rol in de wereldculturen. Beginnen doen we in de werkkamer van de anatoom waar dieper ingegaan wordt op de verschillende bewaringstechnieken zoals deze door de eeuwen heen gebruikt werden. In andere galerijen wordt er stilgestaan bij de ademhaling, het spijsverteringsstelsel, het bloedvatenstelsel en het zenuwstelsel. Verder worden de lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen bekeken.

Wist je dat ons spijsverteringsstelsel meer dan 9 meter lang is? Omdat het vol zenuwen zit wordt het vaak verantwoordelijk geacht voor ons “buikgevoel”.

Naar het einde van de tentoonstelling wordt stilgestaan bij het ontstaan van nieuw menselijk leven en wat er na het leven met ons lichaam gebeurt.

Ook al is ons lichaam beresterk, en denken we vaak dat het onverwoestbaar is, we hebben soms externe hulp nodig bij het herstellen van ons lichaam. Daarom sluit de tentoonstelling af met een overzicht in de evolutie van de geneeskunde als belangrijk onderdeel van dat herstelproces.

Real Bodies loopt nog tot 15 april en is elke dag te bezoeken in “The Sheds” van Tour & Taxis. Voor tickets en info surf je naar www.realbodies.be.

 

Leave a Reply