All aboard – Iedereen aan boord… in Zeebrugge

When we talk to friends or family (who for some strange reason haven’t been on a cruise yet) about the wonderful experience we’ve had on yet another cruise, we sometimes see a wondering look on their face. One of the questions they ask is “how do you get all those people on that ship?” The answer is simple: with some patience, coordination and in three steps.

Because some of our relatives are not fluent in English we’ve written the following article, about the boarding process for our latest cruise with MSC Splendida in Zeebrugge – Belgium, in Dutch.

Telkens onze vrienden en familie “moeten” luisteren naar hoe geweldig we het weer maar eens gehad hebben op onze zoveelste cruise zien we ze bedenkelijk kijken, zichzelf afvragend hoe dat nu allemaal in zijn werk gaat. Ook deze keer toen we vol overgave ons relaas deden over onze laatste escapade met MSC Cruises hadden ze talloze vragen. Een van die vragen was “hoe krijgen ze iedereen aan boord van zo’n gigantisch schip?”

Daarom speciaal een Nederlandstalig verslagje van onze inscheping aan boord van MSC Splendida in Zeebrugge.

Na een korte nacht is het eindelijk zover, onze twintigste cruise en tevens onze eerste cruise aan boord van een MSC schip.

Je zou denken dat na 19 cruises het enthousiasme om nog maar eens aan boord te gaan van een cruise schip wel wat minder geworden is, maar in dit geval was niets minder waar. Nadat we al zoveel, zowel positieve als negatieve, verhalen over MSC gehoord hebben waren we nu toch wel super nieuwsgierig om de “Mediterranean way of life” voor onszelf te gaan ontdekken. Hoe ziet het schip er binnenin uit, zullen we het interieur leuk vinden of toch maar te veel blingbling? Wat met de kajuit, het entertainment en, misschien wel het meest belangrijke, het eten? Allemaal vragen waar we over zeven dagen een antwoord op hebben.

Nadat we de laatste essentiële reisbenodigdheden ingepakt hebben is het dringend tijd om de koffers in de auto te gooien en naar Zeebrugge te vertrekken.

ship2
MSC Splendida, we komen er aan

Omdat men in Zeebrugge momenteel nog geen geschikt gebouw heeft om passagiers te ontvangen of in te schepen (men is wel gestart met de werkzaamheden aan wat begin 2018 een moderne cruiseterminal moet worden), en dit tegelijkertijd de eerste keer is dat passagiers hier kunnen inschepen, vragen we ons af hoe de haven en de rederij dit gaan aanpakken.

ship3
De tijdelijke veiligheidscontrole in Zeebrugge

Bij onze aankomst aan de haven worden we aangesproken door een vriendelijke bewakingsagent die onze identiteitskaarten controleert en nakijkt of we wel degelijk op de passagierslijst genoteerd staan. Geslaagd voor de eerste veiligheidscheck kunnen we onze grote koffers achterlaten bij de security die ondergebracht is in een speciaal geïnstalleerde tent. Behalve x-ray machines, metaalpoorten en een aantal koffers van andere passagiers is de tent echter leeg.

Zelf stappen we op een snikhete bus die ons 10 minuten later naar MSC Splendida, onze thuis voor de komende week, zal brengen.

Na een korte rit door een bos van containers staan we dan eindelijk voor de gigantische witte muur die we voortaan cruise schip noemen.

ship1
Klaar om aan boord te gaan

Voor we de loopbrug opmogen moeten we ons echter nog even aanmelden bij een bemanningslid die zich, gelukkig maar voor de Italiaanse dame, onder een tentje naast de loopbrug verschuilt tegen de brandende zon. Onze reisdocumenten worden nogmaals gecontroleerd en we krijgen wat flyers met informatie over de verplichte veiligheidsoefening en de gedragscode aan boord overhandigd.

Omdat we geen boordkaart (je persoonlijke identificatiekaart die je gebruikt om de kajuit te openen, drankjes of andere aankopen te betalen) krijgen vermoeden we dat we zo dadelijk nog naar de receptie zullen moeten om onze kaarten op te halen. Dus informeren we hier even naar. Nee hoor, de boordkaarten liggen klaar in de kamers. En hoe gaan we die kamers dan binnen? Ooh, de kamers staan gewoon open. Tja beetje raar, maar voor alles is een eerste keer denken we maar.

Een ander bemanningslid begeleidt ons uiteindelijk naar de loopbrug, kwestie van de weg niet kwijt te raken, of ze willen er gewoon zeker van zijn dat we nu ook degelijk aan boord gaan. Er is geen ontsnappen meer mogelijk.

Eenmaal voet aan boord gezet worden onze reisdocumenten nogmaals nagekeken en ingescand en mogen we poseren voor een controle foto. Eindelijk, na een klein half uurtje zijn we officieel aan boord!

Het enige wat ons nu nog rest is de ietwat norse veiligheidscontrole passeren, onze kajuit opzoeken om de handbagage te droppen en onze boordkaarten mee te nemen, een plaatsje te zoeken aan een van de vele bars en een welverdiende cocktail te bestellen. Let the cruise fun begin!

 

Leave a Reply