Brussels Airlines sluit eerste semester van 2022 af met tekort van 89 miljoen euro

Brussels Airlines heeft het eerste semester van 2022 afgesloten met een tekort van 89 miljoen euro. Dit een verbetering met 38% ten opzichte van het jaar voordien.

brussels airlines airplane plane

In de eerste helft van dit jaar verwelkomde Brussels Airlines 2,73 miljoen passagiers op haar vluchten, drie keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de coronapandemie en het daaropvolgende reisverbod de vraag naar luchtvervoer sterk deden dalen.

Dankzij een uitbreiding van de vluchtactiviteiten en hogere rendementen kon de luchtvaartmaatschappij haar inkomsten in het eerste halfjaar met 314 miljoen euro of 228% op jaarbasis verhogen tot 452 miljoen euro (vorig jaar: 138 miljoen euro). De inkomsten werden beïnvloed door de trage vraag begin dit jaar, als gevolg van de Omicron-golf, en de stakingen in juni.

Als gevolg van het hogere volume en de sterke stijging van de kosten stegen de bedrijfskosten met 282 miljoen euro of 97% tot 572 miljoen euro (vorig jaar: 290 miljoen euro). Ook de zeer hoge brandstofprijs en algemene inflatie, in combinatie met de sterke positie van de dollar, maken dat de kosten voor de maatschappij aanzienlijk zijn gestegen.

“Niet alleen de staking heeft diep in onze resultaten gesneden, maar ook de automatische indexering in België heeft onze loonkost dit jaar alleen al met 6% opgedreven, en met 8% als we de indexering van november in aanmerking nemen,” zegt ​Nina Oewerdieck, Chief Financial Officer, Brussels Airlines.

Terwijl Brussels Airlines vorig jaar haar eerste semester afsloot met een verlies van 143 miljoen euro is dat verlies dit jaar teruggelopen tot 89 miljoen euro. Slechte cijfers die Oewerdieck toch hoopvol stemmen: “We zien een grote verbetering van ons resultaat ten opzichte van vorig jaar en zullen verbeteringen blijven zien omdat we een zeer concurrerende kostenpositie hebben bereikt dankzij ons herstructureringsprogramma en onze positieve rendementsontwikkeling. Ook operationeel presteren we vrij goed gezien de zeer uitdagende omstandigheden in de luchtvaartsector in heel Europa als gevolg van het zeer snelle herstel van de marktvraag. Dit is te danken aan de inspanningen van al onze medewerkers en al onze partners.”

Ondanks deze positieve evolutie blijft de toekomst onzeker. Toch streeft Brussels Airlines, ondanks de nog onbekende evolutie van het COVID-19 virus, naar een break-even resultaat in het tweede semester. Gezien de onvoorzien hoge kosten ligt het geplande break-even resultaat voor het volledige jaar echter niet meer binnen bereik.

2 thoughts on “Brussels Airlines sluit eerste semester van 2022 af met tekort van 89 miljoen euro

  1. 89 miljoen verlies op 6 maanden tijd! Een normaal bedrijf dat zo slechte cijfers noteert mag de boeken sluiten.

  2. Sabena nummer twee. En wedden dat de gewone burger weer de rekening zal mogen betalen?

Leave a Reply