7 tips om goedkoper een auto te huren op vakantie

Dit jaar liggen de kosten voor huurauto’s tot 100% hoger dan voor de pandemie. Dat is het resultaat van grote tekorten op de auto(huur)markt in combinatie met de stijgende vraag. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Hou dan rekening met deze 7 tips om goedkoper een auto te huren op vakantie.

autohuur vakantie reistips car rental

Kies je dit jaar voor een roadtrip of ben je van plan om tijdens je vakantie een auto te huren dan zou je wel eens raar kunnen opkijken van de factuur. Door de grote vraag en het lagere aanbod kan een auto huren tot 100% duurder zijn dan de vorige jaren. En een prijsdaling zit er nog niet onmiddellijk aan te komen. Daarom is het dit jaar meer dan belangrijk om bijvoorbeeld je auto op tijd te reserveren en de prijs van eventuele extra’s in te calculeren. Vanzelfsprekend controleer je best ook de dekking van je eigen verzekering voor je op reis vertrekt. Om je op de juiste en goedkoopste weg te helpen geven we je, samen met autohuurexpert Sunny Cars, hieronder alvast 7 tips om goedkoper een auto te huren op vakantie.

1. Op tijd boeken

Hoe eerder je boekt, hoe meer je kunt besparen. Door je huurauto zo vroeg mogelijk te reserveren, vermijd je prijsstijgingen en heb je een grotere keuze op vlak van autocategorieën. Zeker voor kleinere modellen is er namelijk minder aanbod op de markt door de aanhoudende schaarste. Daardoor moeten sommige reizigers een grotere auto kiezen dan ze eigenlijk nodig hebben. Dit leidt tot onnodige extra kosten. Goed om te weten: Bij Sunny Cars kun je je reservering tot 1 uur voor huuraanvang kosteloos annuleren. Zo ben je verzekerd van een huurauto, maar kun je je plannen altijd nog wijzigen.

2. Controleer kosten voor extra’s

Hou er rekening mee dat extraatjes zoals navigatiesystemen, kinderzitjes en one-ways waarbij je de auto op een andere plaats inlevert dan je hem hebt opgepikt, ook zorgen voor extra kosten boven op de huursom. Bovendien rekenen lokale verhuurders regelmatig bijkomende kosten aan voor een tweede bestuurder of voor bestuurders die jonger zijn dan 21 of 25 jaar. In sommige gevallen is ook het aantal maximale kilometers gelimiteerd. Vermijd onaangename verrassingen door op voorhand goed te controleren of er bijkomende kosten van toepassing zijn voor je gewenste extra optie.

Tip: Check of je je data-abonnement in het buitenland kan gebruiken. Dit kan handig zijn om de navigatie op je smartphone te gebruiken zodat je geen navigatiesysteem hoeft bij te huren.

3. Let op je huurtermijn

Bij autohuur wordt er altijd gerekend in termijnen van 24 uur. De huurperiode gaat in zodra je de auto ophaalt, ongeacht of dit ’s ochtends of ’s avonds is. Denk daarom vooraf al goed na wanneer je de auto precies nodig hebt en hou je aan de afgesproken ophaal- en inlevertijd. Kom je te laat? Dan moet je een extra dag betalen. Om bijkomende kosten te vermijden kun je daarom best een tijdsbuffer inbouwen voor onvoorziene vertragingen onderweg.

4. Kies de juiste verzekering

Een goede verzekeringsdekking is erg belangrijk zodat je bij schade of verlies niet moet opdraaien voor extra kosten. Iedere huurauto heeft altijd een aansprakelijkheidsdekking, een schadeverzekering en diefstalverzekering. Al is de invulling van die verzekeringen niet overal gelijk. Zo kan het niveau van de dekkingen verschillen alsook het eigen risico en dus de onverwachte kosten. Reserveer je een huurauto met een all-inverzekering dan kom je niet voor verrassingen of onverwachte kosten te staan.

Tip: Check je huurauto op schade voor vertrek. Bij het inleveren wil je niet opdraaien voor andermans brokken.

5. Check de verkeersregels en tolheffingen op je bestemming

De verkeersregels kunnen erg verschillen van land tot land en de boetes voor het niet naleven van deze regels lopen soms hoog op. Zo is het in een aantal landen bijvoorbeeld verplicht om ook overdag met je lichten aan te rijden. Verder werken sommige landen met tolwegen of vignetten die je moet aankopen. Controleer daarom de geldende verkeersregels en verplichtingen zodat je niet voor verrassingen en onverwachte kosten komt te staan.

Tip: In het huurcontract kunnen beperkingen staan met betrekking tot de wegen waarop je mag rijden. Zo kan het zijn dat je enkel op verharde wegen mag rijden en dat off-road rijden strikt verboden is.

6. Zeg nee tegen onnodige diensten

Helaas proberen sommige verhuurders ter plaatse nog extra verzekeringen of upgrades te verkopen. Om verwarring te vermijden wanneer je je huurauto oppikt is het verstandig om deze extra diensten vooraf al te controleren. Ben je niet zeker wat je boeking precies inhoudt? Bekijk dan je reserveringsvoucher want daar staan de geboekte diensten in de meeste gevallen op vermeld. Bij twijfel kun je best contact opnemen met het autoverhuurbedrijf waar je de reservering hebt gemaakt zodat je goed voorbereid aan de verhuurbalie staat.

7. Lees de kleine lettertjes

Last but not least. Zorg ervoor dat je het huurcontract, inclusief de kleine lettertjes, nog eens aandachtig naleest voor je het ondertekent bij het ophalen van je huurauto. Zo vermijd je dat er ongevraagde extra diensten of upgrades in je contract staan. Is er iets onduidelijk of is het contract in een andere taal opgesteld dan kan een vertaling via tekstherkenning op je smartphone helpen. Zijn er zaken onduidelijk in het contract vraag dan om extra toelichting want zodra je handtekening op het contract staat is het bindend.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Lees ook: Boek je trein naar Marseille bij Costa en vertrek zorgeloos op cruise naar de Middellandse Zee

Leave a Reply