De 5 belangrijkste vakantietrends voor zomer 2020

Benieuwd naar de belangrijkste vakantietrends voor komende zomer?Uit recent onderzoek blijkt dat naast digitalisering, bewegen en bewust eten, duurzaamheid tot de belangsrijkste reistrends voor dit jaar behoren.

Heb je al vakantieplannen voor deze zomer, of ben je nog stevig aan het twijfelen? In opdracht van TUI Nederland vroeg een onderzoeksbureau aan 1000 mensen wat zij belangrijk vinden tijdens hun vakantie. Op basis van de resultaten van deze enquête geven we je graag een aantal reistrends die je kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte reisbestemming.

1. Digitalisering steeds belangrijker, ook tijdens de reis.

De reisdocumenten uitprinten en in een mapje mee op reis nemen, dat is niet meer van deze tijd. 77% van de ondervraagden zou graag alle praktische informatie over hun reis terug vinden in een app, waarbij 69% aangeeft dat zij daarin ook hun digitale reisdocumenten willen ‘bewaren’. Een grote meerderheid wil ook via een app kunnen inchecken (70%), bekijken wat er te doen is op vakantie (73%) en extra’s regelen(62%). Dit geldt niet alleen voor de jongere reizigers. 53% van de 60- tot 80-jarige reizigers wil een dergelijke app.

Andere interessante digitale opties zijn onder andere de deur van je hotelkamer openen met je telefoon in plaats van met een sleutel (41%) of digitaal inchecken in het hotel (34% in totaal en zelfs 51% van de 30- tot 40-jarigen). Ook is ruim een derde geïnteresseerd in een excursie met informatie via een augmented reality bril in plaats van een lokale gids. 17% ziet het wel zitten om een vakantie te boeken via ‘voice technology’.

En hoe zit het met een papieren reisbrochure versus digitale informatie? Daarover zijn de meningen verdeeld: 59% bladert nog graag in een papieren reisgids, vooral om “inspiratie op te doen”, de resterende 41% heeft liever een online reisgids of hebben geen voorkeur.

2. Bewust eten en meer bewegen, ook op vakantie

Eten maakt een belangrijk onderdeel uit van de vakantiebeleving. Maar liefst 88% van de respondenten vindt het belangrijk dat het eten tijdens de vakantie lekker en gevarieerd is, zowel in de accommodatie als in de restaurants in de buurt. De reizigers hechten hier meer waarde aan dan drie jaar geleden.

In ons dagelijks leven besteden we veel aandacht aan bewuster eten en bewegen en dat doen we ook tijdens onze vakanties. Steeds meer mensen willen (af en toe) ook vegetarisch eten. zo vindt 76% het fijn om tijdens de vlucht ook voor een vegetarische maaltijd te kunnen kiezen, maar ze willen wel de optie voor vlees of vis behouden.

Ook beweging tijdens de vakantie is belangrijk. Niet al te intensief – slechts 19% wil een hotel met fitness faciliteiten – maar 76% wil wel dagelijks een stevige wandeling maken en 61% van de ondervraagden geeft aan tijdens de vakantie minimaal twee dagen actief bezig te willen zijn.

3. Accommodatie moet duurzaam zijn en goed voor omgeving en personeel

Vakantiegangers vinden het belangrijk dat niet alleen zijzelf genieten, maar dat hun vakantie ook bijdraagt aan het welzijn op de locatie. Het is een hot topic voor 76% van de ondervraagden dat de accommodatie goed is voor haar medewerkers en 69% wil dat de lokale bevolking in de omgeving er ook wel bij vaart. 62% wil dat het hotel actief let op hoe met voedsel om te gaan en verspilling tegen te gaan, voor reizigers in de leeftijdscategorie van 60-80 jaar is dit zelfs 70%. Ruim de helft (53%) vindt het belangrijk dat het hotel een duurzaamheidskeurmerk heeft en daarmee bevestigt dat het goed omgaat met mensen en milieu ter plaatse.

De reis naar de accommodatie moet voor bijna de helft van de ondervraagden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd worden en 64% wil een keuze hebben tussen de diverse vervoersmogelijkheden. De vakantieganger is minder bezig met de ‘uitstootgevolgen’ van de vakantie, maar meer met de manier waarop ter plaatse op de bestemming met de mensen en de natuur wordt omgegaan.

4. Twintigers houden van stedentrips, zestigers plannen een rondreis, dertigers omarmen digitale toepassingen

Alle respondenten gaan op vakantie om zelf te genieten, dat is niet verrassend, maar 4% wil – via vrijwilligerswerk op de bestemming – toch ook graag iets betekenen voor de lokale gemeenschap. Die bereidwilligheid is het groots onder de vijftigers. 5% wil graag iets leren, vooral de twintigers (11%). 15% denkt aan een vakantie met het hele gezin mét opa en oma, al denkt de leeftijdsgroep 40-50 jaar daar meer aan (17%), dan opa en oma zelf (60-80 jaar 13%).

Opvallend is dat stedentrips populair blijven, 14% geeft aan dat zeker in te plannen (al dan niet naast een zonvakantie). In de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar, is dat zelfs 22%. Naast Valencia en New York zijn vooral Parijs, Boedapest en Barcelona populair.

Amerika is voor de meeste respondenten trouwens de ‘droombestemming’. Het Amerikaanse continent is vooral bij de groep tussen 18 en 50 jaar de top reisbestemming.

Wat ook opvalt is dat maar liefst 13% van de ouderen tussen de 60 en 80 jaar van plan is dit jaar een actieve vakantie te boeken; ruim twee keer zoveel als de dertigers (6%).

Een zekerheid staat als een paal boven water: we hebben zin in vakantie! Wel 85% geeft aan zeker op vakantie te gaan komende zomer, een kwart van deze mensen wil in ieder geval een zonvakantie.

5. Topbestemmingen zomer 2020

Net zoals de vorige jaren blijven Spanje, Griekenland en Turkije favoriete vakantiebestemmingen. Maar de zonzoeker kijkt ook verder naar bijvoorbeeld Curaçao, Indonesië, Bali en Suriname. Daarnaast groeit de belangstelling voor Bulgarije, Tunesië en Marokko.

Wie liever met de wagen op vakantie gaat doet dat vooral richting Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Denemarken, Kroatië en Spanje.

Ter afsluiting nog deze vakantietip: de Azoren. Deze Portugese eilandengroep, gelegen midden in de Atlantische oceaan ter hoogte van Zuid Portugal, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Er heerst een gematigd klimaat en de eilanden zijn zeer geschikt om te wandelen en walvissen te spotten.

Meer inspiratie voor de komende zomervakantie vind je van 16 t/m 19 januari tijdens de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht en van 6 t/m 9 februari op het Vakantiesalon van Brussel op Brussels Expo.


Leave a Reply