Cruisen en rondreizen steeds populairder bij families

Onderzoek in opdracht van TUI wijst uit dat gezinnen met kinderen in de leeftijdsgroep van 8-18 jaar toenemende aandacht hebben voor cruises en rondreizen. De culturele verrijking en het ontdekken van attracties en bezienswaardigheden in combinatie met het gemak van een georganiseerde rondreis vormen de grootste aantrekkingskracht.

Uit een consumentenonderzoek in België en Nederland van het gereputeerde onderzoeksbureau Metrixlab kwam naar voor dat gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar steeds vaker open staan voor een vakantie gericht op cultuur.

De klassieke all inclusive-zonvakantie met glijbanen en een geanimeerde miniclub mag wel eens worden afgewisseld met een vakantie om de wereld te ontdekken en van dichtbij kennis te maken met andere culturen.

Dit kan zowel op exotische bestemmingen als dichter bij huis. Je kan meerdere plaatsen bezoeken tijdens één reis via bijvoorbeeld een cruise, die aanlegt bij verschillende steden met wereldfaam. Uit het `Cruise Industry Outlook‘ rapport – waarin de cruisetrends voor 2020 besproken worden – blijkt trouwens dat 66 procent van Generation X (36-55 jaar) en 71 procent van de millennials (21-35 jaar) positiever over cruises denkt dan twee jaar geleden.

Van de ondervraagde gezinnen overweegt 35% een culturele rondreis te boeken binnen 2 jaar. De gezinnen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar overwegen vaker een groepsrondreis, terwijl gezinnen met oudere kinderen een eveneens georganiseerde, maar individuele rondreis verkiezen.

Wat weerhoudt deze gezinnen ervan om zelf een ‘ontdekvakantie’ samen te stellen en te boeken? Het regelen van alle vervoer, overnachtingen en toegangskaarten op onbekend terrein en eventuele onverwachte extra kosten ter plaatse zijn factoren die het vaakst worden genoemd als obstakel om de reis op eigen houtje te organiseren. De beschikbare tijd wil men besteden aan elkaar, aan quality time met het gezin, en niet aan het regelen van al die zaken.

Ook Nederlandstalige begeleiding kwam in de enquête als belangrijk element naar voor, net als een relaxed tempo en natuurlijk een reisdatum en -duur die passen binnen de schoolvakanties.

Leave a Reply