Last minute boekingen blijven boomen

Ondanks de tropische hitte van deze week en het warme weer dat ons de hele maand al te beurt valt, blijven de last minute boekingen het goed doen. Net zoals vorig jaar zijn vooral Spanje, Turkije en Griekenland populair bij wie er op het nippertje toch nog even tussenuit wil. Voor veel reizigers blijft de vakantieperiode in het teken staan van een onbezorgde, relaxte tijd. En dat lukt blijkbaar niet altijd zo gemakkelijk in eigen land.

Het is warm, heel warm. Dus waarom zouden we nog naar het buitenland gaan om de zon op te zoeken? Nochtans blijkt uit cijfers van TUI dat we massaal kiezen voor een last minute buitenlandse vakantie. Tijdens gesprekken met de last minute boekers in de TUI shops komen de volgende redenen naar voor:

1 – Ruimte en buiten zijn

In onze verstedelijkte gebieden wonen velen op een appartement of in een woning met een beperkte buitenruimte. Met deze temperaturen wil iedereen zoveel mogelijk een vakantiegevoel beleven. Velen zoeken dan ook hun toevlucht tot een hotel onder de zon, maar met frisse kamers en toegang tot heerlijke verkoeling in het zwembad of in de zee. En voor wie de extreme hitte wil vermijden, is een vakantie in de bergen een prima keuze.

2 – Thuis ben je nooit helemaal ontspannen

Velen zullen er zich in herkennen: altijd is er wel een klusje of een al dan niet vervelende taak die je al een tijdje hebt laten liggen door tijdsgebrek. En dan komt de zuurverdiende vakantietijd waarin je je bijna schuldig voelt als je het nu niet aanpakt. Echt ontspannen is voor veel mensen slechts mogelijk als ze hun vertrouwde omgeving achterlaten en zo alle “to do”-prikkels uitschakelen. Uit een TUI enquête in april bleek al dat reizen voor veel landgenoten de manier bij uitstek is om je hoofd leeg te maken en tot rust te komen.

3 – Als de kinderen gelukkig zijn, zijn de ouders het ook

Een familievakantie thuis is voor veel ouders uitputtender dan ze vermoeden: de kinderen eisen voortdurend je aandacht op en het is heus geen sinecure om hen de hele dag door enthousiast te houden, ook al nodigt de tuin bij dit mooie weer uit tot ravotten. Nergens kunnen kinderen zich zo uitleven als in het zwembad of op het strand, terwijl mama en papa vanop hun luie stoel een oogje in het zeil houden.

4 – In veel zuiderse landen is het leven goedkoper

Wie thuis blijft, zal zichzelf gegarandeerd een aantal dure extraatjes cadeau doen: een dag naar een pretpark, regelmatig op restaurant of gezellig shoppen. In de goedkopere landen aan de Middellandse Zee kan je dit alles doen aan een zeer aantrekkelijke prijs. Eenzelfde budget laat ter plaatse met andere woorden meer ‘vakantie’ toe. 

5 – Fascinatie voor andere culturen

Natuurlijk is goed weer op vakantie voor iedereen een pro, maar voor veel landgenoten houdt het daarmee niet op. Vakantie betekent voor velen ook de eigen omgeving, zelfs eigen cultuur achterlaten en zich laten inspireren door het ‘andere’ dat je op veel plaatsen beleeft: van een bezoek aan de Franse wijnboer over een authentiek terrasje bij een Grieks haventje tot het aanschouwen van een totaal andere cultuur in een niet-Europees land. De ontmoeting met mensen uit andere landen of culturen is voor vele vakantiegangers een verrijking die hen nog lang zal bijblijven.

Leave a Reply