Cruisetoerisme in de Lage Landen blijft groeien en verjongen

Uit het jaarlijkse onderzoek van Cruise Lines International Association (CLIA) blijkt dat vorig jaar 75.000 Belgen en 113.000 Nederlanders een cruise boekten. Opmerkelijk is de groei van het aantal passagiers onder de 30 jaar.

CRUISECIJFERS EN -TRENDS VOOR BELGIË EN LUXEMBURG

De BeLux cruisemarkt is al jaren stabiel. Het aantal Belgische en Luxemburgse cruisepassagiers zit boven de 75.000 passagiers.

“Met 75.500 cruisereizigers noteerden we een kleine dip ten opzichte van 2017,” legt Paul Nuyens, CLIA Manager voor België, Frankrijk en Nederland, uit. “Toch deden we het vorig jaar beter dan in 2016. Alle statistieken wijzen op een stabiele markt, met een aantal duidelijke tendensen. Opnieuw blijkt hoe een cruisevakantie aanslaat bij een veel breder publiek, met nadruk op families met kinderen. Heel wat schepen zijn gebouwd met deze doelgroep voor ogen. Ondertussen is de gemiddelde leeftijd volgens de CLIA-statistieken gedaald tot 52 jaar,” benadrukt Paul Nuyens.

De gemiddelde duur van een cruise is eveneens een stabiel gegeven. Sinds meerdere jaren zijn cruises van acht dagen de norm. Daarnaast hangt de lengte van de cruises samen met de leeftijd van de passagiers, waarbij oudere cruisers kiezen voor langere cruisevakanties.

Voor de Belgen en Luxemburgers blijft de Centrale en Westelijke Middellandse Zee veruit de populairste cruisebestemming. “Eén op drie passagiers kiest voor dat stuk van de Middellandse Zee,” zegt Paul Nuyens. “Je hoeft niet ver te reizen om aan boord van de nieuwste schepen meerdere landen en culturen te ontdekken aan interessante prijzen.” De Middellandse Zee is ook een ideale bestemming voor gezinsvakanties, met een lagere gemiddelde leeftijd.

De lokroep van Noord-Europa blijft sterk. Noorwegen en IJsland zagen een stijging van 9%. Oostzeecruises stegen met 81% tot 5.000 passagiers.

De top drie van bestemmingen ziet er zo uit:

 1. Centrale en Westelijke Middellandse Zee
 2. Scandinavië en de landen rond de Oostzee
 3. Caraïben.

CRUISECIJFERS EN -TRENDS VOOR NEDERLAND

Na een recordjaar in 2017 van 110.000 Nederlandse passagiers, was 2018 met 113.000 cruisegasten wederom een goed jaar.

De groei van het aantal kinderen onder de 13 was het grootst: 21%. Het aantal tieners aan boord steeg met 13%. In totaal maakten 11.000 Nederlandse kinderen vorig jaar een cruise, in 2017 waren dat er 10.000. De al in 2017 gesignaleerde trend dat cruisen steeds populairder wordt onder millennials (20-39 jaar) zet zich in 2018 voort: in 2018 maakten 13.000 millennials een cruise, ongeveer 2000 meer dan het jaar ervoor.

‘Met 113.000 cruisereizigers noteren we een mooie toename ten opzichte van 2017,’ zegt Paul Nuyens. ‘Uit de cijfers blijkt hoe een cruisevakantie aanslaat bij een steeds breder publiek, zoals ook families met kinderen en jongeren. Heel wat schepen zijn gebouwd met deze doelgroep voor ogen. Ondertussen is de gemiddelde leeftijd volgens de CLIA-statistieken gedaald tot 53 jaar,” benadrukt Nuyens. ‘In 2018 was ruim 40% van alle Nederlandse cruisepassagiers jonger dan 40 jaar.’

De top drie favoriete cruisebestemmingen van de Nederlanders ziet er als volgt uit:

 1. Centrale en Westelijke Middellandse Zee
 2. Caraïbisch gebied
 3. Noord-Europa

Enkele andere cruisecijfers voor Nederland:

 1. De gemiddelde lengte van een cruise is negen dagen
 2. Meer dan een kwart koos voor een cruise in het Middellandse Zeegebied
 3. Na de Europese vaargebieden blijft het Caraïbische gebied verreweg de eerste keus voor een cruise verder weg: 23.000 mensen maakten een Caribische cruise
 4. De Baltische staten waren ook in trek met een groei van 35%
 5. Een recordaantal passagiers gingen naar de Canarische eilanden; een groei van 62%
 6. Noord-Europa en de Canarische eilanden zijn het populairst in de leeftijdscategorie 50+, terwijl het Middellandse Zeegebied en het Carbische gebied juist populairder zijn bij een vaarpubliek onder de 50 jaar

DE GLOBALE CRUISEMARKT

Op wereldschaal blijft de cruisesector spectaculair groeien. Vorig jaar was er een groei van 7%, met maar liefst 28,5 miljoen passagiers wereldwijd.

Cruisetoerisme mag dan slechts 2% van de totale toeristische industrie uitmaken, toch ziet men een snellere groei bij de cruises dan bij de andere vormen van toerisme. Volgens de laatste UNWTO World Tourism Barometer was er een stijging van 6% van de aankomst van internationale toeristen, voor een totaal van 1,4 miljard mensen, terwijl het aantal cruisereizigers groeide met 7%.

DE EUROPESE CRUISEMARKT

Vorig jaar (2018) groeide het aantal passagiers van zeecruises met 3,3%, in vergelijking met 2017. In totaal waren er 7,17 miljoen Europese cruisegasten in 2018. 

Het populairste is het centrale en westelijke gedeelte van de Middellandse Zee (+1,2%, in totaal 2,27 miljoen passagiers). De voorbije jaren zetten minder schepen koers richting Oostelijke Middellandse Zee en ontving bijvoorbeeld Istanbul minder gasten. Vorig jaar was er echter een heropbloei met een stijging van 8,5% tot 746.000 passagiers.

Kleinere cruisebestemmingen als de Baltische Staten en de Canarische Eilanden groeiden eveneens, met respectievelijk 9% en 9,6%, samen goed voor 782.000 passagiers.

Noord-Europa (Noorwegen, IJsland,… maar zonder de Oostzee) steeg met 4,8%, in totaal 1,43 miljoen passagiers.

Leave a Reply