Flying Bach – where classical music meets breakdance

Hoezo, Bach en breakdance gaan niet goed samen? Met hun fascinerende muzikale opvoering FLYING BACH bewijzen viervoudig wereldkampioen breakdance FLYING STEPS en de vermaarde operadirecteur Christoph Hagel dat breakdance en klassieke muziek de perfecte combinatie zijn.

De FLYING STEPS uit Duitsland zijn viervoudig wereldkampioen breakdance en een gelauwerd dansgezelschap, dat in 1993 werd opgericht door Vartan Bassil en Kadir “Amigo“ Memis. Nadat oprichter en artistiek directeur Vartan Bassil een klassiek concert had bijgewoond kreeg hij het idee om de ballerina, die pirouettes op pointes deed, te vervangen door een breakdancer die op zijn hoofd draait. Hoewel bijna iedereen dacht dat dit concept nooit zou aanslaan bleef Bassil zijn doel nastreven: een volwaardige breakdanceshow op klassieke muziek. Operadirigent Christoph Hagel, die als artistiek directeur samenwerkt met Bassil, voegde er het idee om “Das wohltemperierte Klavier” van Johann Sebastian Bach te gebruiken aan toe en zo ontstond FLYING BACH.

Het verhaal volgt zeven dansers en één leraar, die repeteren voor hun grote dag. Meningsverschillen, ruzies, teleurstellingen en verrukking – net als de hoogtes en laagtes van de muzieknoten veranderen de stemmingen en pasjes van de dansers voortdurend. Maar hun leraar drijft hen tot het uiterste en verlegt hun grenzen om het te doen lukken. Wanneer een mysterieuze vrouw de repetitiezaal binnenwandelt, bereiken de conflicten een hoogtepunt: eigentijdse dans ontmoet breakdance, man ontmoet vrouw, verlangen ontmoet afwijzing, en arrogantie ontmoet nieuwsgierigheid. De elegante muziek van Bach, die wordt vertolkt via breakdance met zijn explosieve moves, creëert een verbluffende en entertainende show voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Tot op vandaag heeft FLYING BACH 35 landen aangedaan – van de VS tot Kazachstan, van Australië over Japan tot Finland – en meer dan 500.000 toeschouwers betoverd. FLYING BACH is de eerste breakdanceshow die de ECHO Klassik, de belangrijkste Duitse muziekprijs, heeft gewonnen.

In 2014 trad FLYING STEPS voor het eerst in Brussel op met ‘s werelds meest succesvolle crossovershow FLYING BACH. Nu keren de FLYING STEPS voor twee shows terug naar België. Je kan ze op 14 september 2019 aan het werk zien in het Koninklijk Circus van Brussel.

Tickets zijn te koop via ticketmaster en mbpresents

Leave a Reply