Cruisen met kerst: de vijf leukste dingen om te doen

Cruisen betekent relaxt vakantievieren en reizen naar de mooiste bestemmingen het hele jaar door. Maar kerst aan boord van een cruiseschip is toch net dat tikkeltje anders. Zo kan je kerst vieren met Santa Claus in Alaska, varen naar Scandinavië met een stop bij sfeervolle kerstmarkten of cruisen naar een zonnig eiland in de Caraïben? Aan jou de keuze.

Hier zijn de top vijf leukste dingen om te doen tijdens een cruise rond Kerstmis.

Kerstmarkt en fika in Stockholm

Met een cruise door Scandinavië kom je zeker in de kerststemming. Zo vieren de Zweden Kerstmis (Jul) heel uitgebreid, ook te zien aan de kerstmarkten. Extra leuk om van boord te gaan voor de kerstmarkt is het in Gamla Stan, het oude stadsdeel van Stockholm op het Stortorget plein vlakbij het Koninklijk Paleis. De rode stalletjes verkopen er Zweeds snoepgoed, glühwein, maar ook rendier- en elandvlees en ambachtelijk handwerk. Tip! Combineer struinen over de markt met een echte Zweedse ‘fika’, uitgebreid koffiedrinken met iets zoets zoals een kaneelbroodje.

Het huis van de kerstman in Alaska

Meerdere cruisemaatschappijen bieden tijdens de zomer cruises aan naar Alaska, de ideale plek om kerst door te brengen, want: de Noordpool is de thuisbasis van de kerstman. En dan mag een bezoek aan Santa Claus house niet ontbreken. Om de kerstman te ontmoeten, op zoek te gaan naar het perfecte kerstcadeau (typische Noordpool-spullen) en lekkernijen uit The Sweet Shop mee te nemen als souvenir. Maak voor het thuisfront een foto in de slee van de kerstman die naast het levensgrote standbeeld van de kerstman staat.

Winterwonderland bij Tivoli in Kopenhagen

De kleurrijke Nyhavn, de kleine Zeemeermin en het Koninklijk Paleis zijn favoriete bezienswaardigheden in Kopenhagen, waar veel cruises naar Scandinavië en de Baltische Staten aanmeren. Maar de grote trekpleister in december is het beroemde attractiepark Tivoli dat verandert in een waar Winterwonderland. Het park is versierd met duizenden lichtjes, verlichte kerstbomen en er is een grote kerstmarkt voor boomcadeaus zoals typisch Deense kerstkoekjes.

Tip! Bezoek ook ‘Hippie’ Freetown Christiania, leuk om doorheen te wandelen én met alternatieve kerstmarkt voor creatieve sieraden, woon-items en kunst.

Zonnige Caraïbische eilandstranden en natuur

Een cruise in de wintermaanden is ideaal om te ontsnappen aan de kou en de zonnige Caraïben en exotische eilanden te ontdekken. Ga vooral van boord bij het heuvelachtige Saint Lucia, ten zuiden van Martinique. De natuur is hier indrukwekkend en de Pitons, twee vulkanische pieken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan, zijn niet te missen. Andere fijne eilanden zijn het natuurrijke Puerto Rico en Sint-Maarten, als je gaat voor zon, zee en strand. Last but not least is er natuurlijk Cuba. Ideaal voor een tour door het oude Havana, rum drinken in Trinidad of een middagje strand bij Varadero.

Hip Miami met cruise door het Panamakanaal

Kennismaken met een van de grootste bouwwerken uit de geschiedenis doe je tijdens een cruise door het Panamakanaal dat de Atlantische Oceaan met de Caribische Zee verbindt. Tijdens deze cruises die vaak vertrekken vanuit trendy Miami vaar je tachtig kilometer lang langs oevers met krokodillen, tropische stukken jungle, grote meren en eilandjes. Zie tijdens cruisen door dit gebied ook Maya-ruïnes in Guatemala en geniet van duiken of snorkelen bij de mooie Mexicaanse Rivièra en slenteren door de oude hippie straatjes van Puerto Vallarta.

 

Leave a Reply