Recordaantal Belgen op cruise

Belgische vakantiegangers kiezen steeds vaker voor een cruisevakantie. Volgens de cijfers van de Cruise Lines International Association (CLIA) boekten in 2017 maar liefst 71.000 Belgen een vakantie aan boord van een cruise schip, een significante stijging van bijna 4,5 procent.

Terwijl 2016 al een goed jaar was voor de Belgische cruisemarkt, kan men voor 2017 gerust spreken van een recordjaar. Vorig jaar kozen maar liefst 71.000 landgenoten – tegenover 68.000 in 2016 – ervoor om hun vakantie op zee door te brengen. Een toename van maar liefst 4,5 procent.

De Belg gaat gemiddeld bijna 8 dagen op cruise. Tegelijkertijd is er een toename van het aantal korte cruises (twee tot drie dagen) – een stijging van maar liefst 37 procent. Dit wijst erop dat meer mensen voor het eerste een cruise proberen.

De gemiddelde leeftijd van de Belgische cruiser is gezakt van 53 naar 52 jaar, een duidelijk bewijs dat de schepen, die de voorbije jaren in de vaart genomen werden, een nieuw en jonger publiek aantrekken.

Een derde van de Belgische cruisereizigers koos voor de Middellandse Zee. Noord Europa was de tweede favoriete bestemming – met een stijging van 13 procent – en op de derde plaats zag het Caribisch gebied een stijging van 10 procent meer passagiers uit België.

In 2017 kenden de cruises naar koudere klimaten een duidelijke toename in populariteit, zo boekten 47 procent meer Belgen een cruise naar Alaska. Voor de Baltische Staten noteerde men zelfs een groei van meer dan 90 procent.

Bovendien voelt de Belg zich meer en meer aangetrokken tot de unieke excursiemogelijkheden – zoals deze naar pinguïns en ijsberen of vissen in ijswater – die bestemmingen als de Galapagos, Antarctica en Arctica bieden. Deze bestemmingen kenden dan ook een toegenomen interesse van 12 procent.

“De toename van Belgische cruisepassagiers in 2017 is echt bemoedigend. Sinds vorig jaar blijven ze genieten van gemiddeld bijna 8 dagen aan boord van cruiseschepen en verkennen ze nieuwe regio’s en bestemmingen in of buiten Europa. Ze worden ook steeds avontuurlijker door meer voor ontdekkings- en verkenningscruises te kiezen naar bestemmingen zoals de Galapagos, Antarctica en Arctica. Dit cruisesegment in België is in 2017 met meer dan 12 procent gestegen, vergeleken met 2016.” – Patrick Pourbaix, voorzitter CLIA België

In Europa is de cruisemarkt de afgelopen tien jaar gestaag gegroeid en bereikte ze in 2017 bijna zeven miljoen passagiers.

De voorbije vijf jaar noteerde men voor de Europese markten een opwaartse trend. Zo kende de Duitse markt – vergeleken met 2016 – een sterke groei van 8,5 procent en een record van bijna 2,2 miljoen passagiers. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn met 0,5 procent gestegen tot meer dan 1,95 miljoen passagiers. Italië is uitgegroeid tot een cruisemarkt van bijna 770.000 passagiers – een groei van 2,5 procent, terwijl Spanje zijn expansie voortzette met nog eens 6,4 procent.

Net als voorgaande jaren cruiseten de meeste Europeanen, namelijk 75 procent, in Europa. Dit percentage is iets lager als gevolg van het lagere volume in de Middellandse Zee en het hogere volume in het Caribisch gebied. 50 procent van de Europeanen koos voor de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden terwijl 25 procent naar Noord Europa en de Baltische Staten ging.

Uit de cijfers van CLIA blijkt tot slot dat er een duidelijke relatie is tussen de gemiddele leeftijd en de cruiselengte. De jongste cruisers zijn te vinden in Italië, de oudste in het Verenigd Koninkrijk. Wat de bestemmingen betreft, liggen de kortste cruises voor Europses passagiers in de Middellandse Zee, in overeenstemming met de laagste gemiddelde leeftijd. De Baltische Staten en de Canarische Eilanden verwelkomen dan weer een meerderheid van iets oudere passagiers, die voor langere tijd reizen.

 

Leave a Reply