Citytrips naar Europese kunst

Nu de winter al een flink stuk gevorderd is kunnen we weer stilaan beginnen uitkijken naar de lente en de start van een nieuw cultureel jaar. En het mag gezegd, de Europese culturele agenda voor 2018 ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. Zo worden er in de ons omringende landen een aantal fantastische tentoonstellingen georganiseerd en bijna al deze expo’s worden in interessante steden georganiseerd. Perfect om er meteen een leuke citytrip van te maken.

First-class Dining Room on the Queen Mary, Herbert Davis Richter, 1936. ©Williamson Art Gallery and Museum

Tot 10 juni wordt in Londen, in het Victoria & Albert Museum, de expo Ocean Liners: speed & style georganiseerd. Je maakt er een romantische reis naar de tijd van de grote oceaanschepen, ontdekt er het luxe design van de Titanic, de Normandie, de Queen Mary en de Canberra.

Tot 27 augustus kan je in het Tate Britain terecht voor de expo All Too Human. De tentoonstelling is een ode aan die schilders die menselijke figuren, hun relaties en hun omgeving op de meest intieme manier in beeld brachten. Naast werken van Lucian Freud, Frank Auerbach en Paula Rego zijn er een aantal unieke meesterwerken van Francis Bacon te zien. Vanuit Brussel brengt Eurostar je in minder dan 2 uur naar de Britse hoofdstad.

In het Nederlandse Haarlem, de stad van schilder Frans Hals, kan je de expo Monsterdieren bezoeken. De familietentoonstelling Monsterdieren neemt je mee op een prikkelende, interactieve zoektocht tussen echte en mythische dieren – van draken tot reuzeninktvissen, van zeeslangen tot sneeuwmannen – waarbij het onderscheid tussen mogelijk en verzonnen niet altijd even scherp is. Wie benieuwd is naar de verschrikkelijke sneeuwman uit het wereldberoemde Kuifje in Tibet kan nog tot 10 juni terecht in het Teylersmuseum. De Thalys brengt je in iets meer dan twee uur van Brussel naar Haarlem.

Haarlem kan je trouwens perfect combineren met een bezoek aan buurstad Den Haag. In Den Haag kan je een tentoonstelling van de Belgische schilder Jean Brusselmans gaan zien. De tentoonstelling in het prachtige art deco-gebouw van het Gemeentemuseum loopt tot 10 juni. Den Haag is naast een museumstad tevens een gezellige winkelstad en de officieuze hoofdstad van Nederland en met de treinin iets meer dan 2 uur rechtstreeks bereikbaar vanuit Brussel.

Courtisane (naar Eisen), Vincent van Gogh – Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Amsterdam is een klassieker onder de citytrip bestemmingen. De tentoonstelling Van Gogh en Japan in het Van Gogh Museum is alvast een reden om er nog eens naartoe te trekken. Aan de hand van 60 schilderijen en tekeningen van Van Gogh en een selectie Japanse prenten laat de tentoonstelling zien hoe veelomvattend Van Goghs bewondering voor deze kunstvorm was en hoe ingrijpend zijn werk erdoor veranderde. De tentoonstelling Van Gogh en Japan loopt van 23 maart tot 24 juni in het Van Gogh Museum. De Thalys trein doet er vanuit Brussel slechts 2 uur over.

Diezelfde Thalys rijdt vanuit Brussel ook naar Parijs waar je vanaf 29 maart tot 23 juli, in het Louvre, de meesterwerken van schilder Eugène Delacroix kan bewonderen. Daarnaast kan je, van 28 maart tot 16 juli, in het Centre Pompidou een expo over Russische avant-garde bezoeken. Vanuit Brussel duurt de reis naar de stad der liefde minder dan anderhalf uur.

Bruce Nauman, Myself as a Marble Fountain, 1967, Emanuel Hoffmann Foundation, on permanent loan to the Öffentliche Kunstsammlung Basel, photo: Öffentliche Kunstsammlung Basel, Martin P. Bühler, ©Bruce Nauman/2018, ProLitteris, Zurich

Het Zwitserse Bazel ligt op het drielandenpunt Zwitserland-Frankrijk-Duitsland, een knooppunt van Europese spoorwegen. Vanuit Brussel bedraagt de reistijd net geen zes uur, ideaal dus om tussen 17 maart en 21 oktober op citytrip te gaan en de expo Bruce Nauman: disappearing acts te bezoeken. Aan de hand van 170 werken wordt in het Schaulager een overzicht gebracht van het werk van deze beroemde Amerikaanse kunstenaar, van de jaren zestig tot nu.

Al deze tentoonstellingen zijn op comfortabele manier en zonder fileleed te bezoeken dankzij www.b-europe.com.

 

Leave a Reply