Holland America Line viert mijlpaal nieuwbouw Nieuw Statendam met muntceremonie

Vooruitlopend op de tewaterlating van de Nieuw Statendam vierde Holland America Line de muntceremonie op de Fincantieri Marghera werf in Italië. Naar Italiaanse scheepsbouwtraditie fungeerde Anne Marie Bartels, lid van Holland America Line’s gerespecteerde President’s Club, tijdens deze ceremonie als ‘madrina’ en nam deel in de feestelijkheden.

Tijdens de muntceremonie werd een Nederlandse gulden aan de voorste mast van het schip gelast om geluk te brengen. Dit werd gedaan door Anne Marie Bartels, Antonio Quintano, directeur van de Fincantieri Marghera werf, en Keith Taylor, Executive Vice President Fleet Operations van Holland America Line. Daarna volgden toespraken en een zegening door de kapelaan van de scheepswerf.

Keith Taylor, Anne Marie Bartels and Antonio Quintano

De Nederlandse gulden brengt een bepaald sentiment en geschiedenis naar het nieuwe schip. De munt is van 1898, het jaar waarin de eerste Statendam van Holland America Line in de vaart kwam.

“De muntceremonie is één de meest aloude tradities van de scheepsbouw en het feit dat Anne Marie, een van onze meest gewaardeerde gasten, als madrina optreedt, maakt de feestelijkheden nog specialer. Nieuw Statendam staat voor de volgende generatie in de evolutie van ons merk terwijl we trouw blijven aan de klassieke kenmerken waar we bekend om staan. Door het in de boeg plaatsen van een authentieke Nederlandse gulden uit het jaar dat de eerste Statendam ging varen, is een betekenisvolle manier om een brug te bouwen tussen ons verleden en onze toekomst.” – Orlando Ashford, President van Holland America Line

Volgens traditie werd de deur van het droogdok kort geopend waardoor de boeg van de Nieuw Statendam voor het eerst het water raakte. Op 21 december aanstaande wordt het schip volledig uitgevaren en verplaatst naar een ligplaats voor de afbouw. 

De Nieuw Statendam is het tweede Pinnacle-class schip van Holland America Line en zusterschip van de Koningsdam die vanuit dezelfde werf in april 2016 werd gelanceerd. Een derde Pinnacle-class schip wordt in 2021 verwacht.

Het 99.500 ton wegende schip reflecteert de voortgaande evolutie van Holland America Line. Hoewel het grootste deel van het interieur gelijk zal zijn aan de Koningsdam, heeft de Nieuw Statendam exclusieve openbare ruimtes en beschikt over een eigen stijl gecreëerd door de vooraanstaande hospitality interieurontwerper Adam D. Tihany en ontwerper en architect Bjorn Storbraaten. Het schip zal alle kenmerken bevatten van het Pinnacle-class concept: grote met licht gevulde ruimtes, visueel spektakel en een rijk interieur geïnspireerd op vloeiende vormen en muziekinstrumenten.

Wil je meer te weten komen over de “architecture of music” klik dan verder naar “Koningsdam, a ship inspired by music

Holland America Line’s eerste schip met de naam Statendam vaarde in 1898 en dit wordt het zesde schip in de bedrijfsgeschiedenis met deze naam. Door het woord ‘nieuw’ ervoor te plaatsen, viert Holland America Line het verleden, heden en toekomst van het bedrijf.

 

Leave a Reply