Achter de schermen bij Cirque du Soleil aan boord van MSC Meraviglia

Dankzij een langetermijnsamenwerking tussen MSC Cruises en Cirque du Soleil is het entertainment-concept Cirque du Soleil at Sea ontstaan. In totaal worden er acht originele shows uitgewerkt die uitsluitend te zien zullen zijn op de vier schepen van de Meraviglia-generatie van MSC Cruises.

Een visie om het entertainment aan boord van MSC Cruises naar een hoger niveau te tillen

Dhr. Vago, Executive Chairman van MSC Cruises, wou graag het entertainmentaanbod naar een hoger niveau tillen. Aangezien MSC Cruises er altijd naar streeft om samen te werken met innoverende, toonaangevende bedrijven van wereldklasse, was het heel vanzelfsprekend om Cirque du Soleil te benaderen. Er werd voor het eerst contact gelegd in 2013 via 45 DEGREES, het bedrijf voor de events en speciale projecten van Cirque du Soleil. Dit leidde tot een trip naar Las Vegas met dhr. Vago, architect De Jorio en andere leden van MSC Cruises om twee van hun shows mee te maken. Een droom was geboren. MSC Cruises begon samen te werken met het team van 45 DEGREES om een speciale entertainmentlounge te ontwerpen en de eerste twee shows van Cirque du Soleil uit te werken voor de MSC Meraviglia.

Vier jaar voorbereiding

De samenwerking ging van start in 2013 en de plannen voor de speciale Carousel Lounge werden geïntegreerd in het ontwerp van het schip waarvan de bouw in 2015 begon. In 2016 startte het creatieve proces en werden de twee shows afgewerkt. Het team van 45 DEGREES wierf vervolgens de cast aan en begon met workshops in Montreal. De artiesten en het creatieve team verhuisden aan boord terwijl het schip nog op de scheepswerf van Saint-Nazaire lag om in mei van dit jaar de shows te voltooien. Zij repeteerden in de ruimte en legden de laatste hand aan de shows.

MSC Meraviglia kwam eerder dit jaar in de vaart. Ten tijde van de officiële inhuldiging – waarover je meer kan lezen in Exploring a wonder: 2 days on board MSC Meraviglia – waren de shows nog niet klaar. Dhr. Vago en Dhr. Onorato, CEO MSC Cruises, beloofden de aanwezigen later uit te nodigen om de twee nieuwe shows van Cirque du Soleil at Sea te bekijken. Een uitnodiging waar wij met plezier zullen op ingaan.

Acht unieke shows exclusief voor elk schip

De Cirque du Soleil at Sea shows werden speciaal uitgewerkt voor de MSC Meraviglia en kunnen nergens anders ter wereld bijgewoond worden. Voor elk schip zijn er twee totaal verschillende shows voorzien, elk met een ander concept, sfeer en verhaallijn. Elke show heeft een originele soundtrack, mise-en-scène en kostuums.

Meer info over de shows aan boord van MSC Meraviglia vind je in “MSC Cruises introduces Viggio and Sonor by Cirque du Soleil

De uitdagingen van een show op zee

“Zeebenen” krijg je niet zomaar, de artiesten moesten dan ook wennen aan optreden op zee. De shows hebben een strakke choreografie, maar hebben altijd andere scenario’s, zodat de voorstelling aangepast kan worden aan de weersomstandigheden of als een artiest gekwetst is.

Een cast met heel speciale artiesten

Alle artiesten werden zorgvuldig geselecteerd door Cirque du Soleil om te beantwoorden aan de specifieke behoeften van de shows. Sommige artiesten hadden al opgetreden in shows van Cirque du Soleil, terwijl anderen specifiek voor de Cirque du Soleil at Sea shows uitgekozen werden. Alle artiesten zijn geselecteerd voor speciale vaardigheden en werden getraind volgens de hoge normen waaraan de artiesten van Cirque du Soleil moeten voldoen. Het team van Cirque du Soleil moest op zoek gaan naar multidisciplinaire artiesten met een achtergrond van vooral dans- en acteerwerk. Door de intieme sfeer van het theater moesten de artiesten immers allemaal een heel sterke podiumprésence hebben.

Voorstelling gecreëerd voor de Carousel Lounge

De Carousel Lounge is een van de meest intieme plaatsen waarvoor Cirque du Soleil een show maakte. Het creatieve team werd uitgedaagd om de grenzen van zijn verbeelding te verleggen met deze opvoeringsruimte. De plafondhoogte is veel lager dan voor een gewone show. Er moesten dus verschillende soorten luchtacts bekeken worden en nieuw en fascinerend beeldmateriaal geïntegreerd worden.

De Carousel Lounge is uitgerust met tal van technische elementen: een ledscherm van 1680 inch, een ronddraaiend podium, liften, een intrekbare trap, enz.

 

Pictures courtesy of MSC Cruises/ I. Sarfatti

Leave a Reply