Hoogste aantal reizigers in 5 jaar voor een kerstbreak naar de zon

Heb je voor de komende kerst gekozen voor de zekerheid van zon en warmere temperaturen in plaats van ons onzekere en koude klimaat, dan ben je niet alleen. TUI, de grootste Belgische reisorganisatie, noteert maar liefst 22% meer Belgen die een pakketreis boekten voor deze kerstvakantie. Terwijl verre bestemmingen steeds meer in de smaak vallen, blijft Spanje veruit het populairste vakantieland.

Liefst 28% van het aantal reizigers dat voor de komende kerstperiode een vliegreis boekte, kiest voor de gegarandeerd warme temperaturen en de exotische sfeer van een verre bestemming. De Caraïben zijn met ruime voorsprong de meest populaire regio. De Dominicaanse Republiek, prijsgunstige bestemming bij uitstek, blijft koploper, direct gevolgd door Mexico dat deze kerstvakantie 40% meer reizigers aanspreekt dan vorig jaar.

Op de middellange afstandsbestemmingen heeft de Belg deze kerstvakantie vooral oog voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en kiest daarbij massaal voor de niet-Europese bestemmingen. Op korte vliegafstand (<3 uur) is Tunesië de grote winnaar met een stijging van 66% t.o.v. 2018. Ook Turkije stijgt met bijna 50%. Op middellange vliegafstand (<6 uur) haalt Egypte nieuwe records met een stijging van 48%. Vakantieregio Hurghada gaat er zelfs 70% op vooruit en Sharm El Sheikh staat 38% in de plus.

Spanje blijft onbedreigd het belangrijkste vakantieland. Zowel de Spaanse costa’s als de Canarische Eilanden ontvangen deze kerst gemiddeld 22% meer vakantiegangers. 

De kerstvakantie staat ook voor wintersport. Skivakanties zitten door de grote sneeuwhoeveelheden van de laatste 2 jaar meer dan ooit in de lift. Zo noteert TUI voor deze kerstvakantie al 10% meer reizigers dan vorig jaar en zelfs +25% in vergelijking met 2 jaar geleden. Qua bestemming is Frankrijk de onbetwiste favoriet met meer dan 50% van de boekingen, gevolgd door Oostenrijk met 30%.

Traditioneel nemen ook veel gezinnen hun laatste vakantiedagen op in een volledig andere omgeving, maar toch dicht bij huis (<500 km). De kust en de Ardennen blijven elkaar in evenwicht houden, gevolgd door respectievelijk de Franse Elzas, de Duitse Eifel, het Nederlandse Zeeland en het Groothertogdom Luxemburg.  Gedreven door de eindejaarsfeesten of niet… wie zal het zeggen, maar de Champagnestreek noteert dezer dagen de grootste stijging (+64%).

De topbestemmingen onder de citytrips geven doorgaans een zeer stabiele top 5, maar niet dit jaar! Londen en Parijs blijven hun positie verdedigen, maar de 3 zuiderse steden Barcelona, Rome en Lissabon moeten andere steden laten voorgaan. Berlijn, Praag en Amsterdam komen voor het eerst in de top 5 terecht.

Volgend jaar gaat TUI samenwerken met Brussels Airlines. De door Brussels Airlines uitgevoerde vluchten zullen in de beginfase de Middellandse Zee-bestemmingen aanvliegen. De eerste vluchten zullen al tijdens de kerstvakantie worden uitgevoerd onder een TUI fly vluchtnummer. In de periode van december tot oktober zijn de door Brussel Airlines verzorgde vluchten voornamelijk voorzien tijdens het weekend. Tijdens de maanden juli en augustus zal Brussels Airlines 2 vluchten per dag uitvoeren voor TUI fly.

Leave a Reply