Belgen reizen nagenoeg enkel nog met het vliegtuig tijdens het kille herfstverlof

De Belgen reizen nagenoeg enkel nog met het vliegtuig tijdens het kille herfstverlof: liefst 88% van de TUI-reizigers vertrekt vanuit een Belgische luchthaven richting zon. De verre bestemmingen noteren de mooiste groei: de nood aan een exotische omgeving neemt toe tijdens de donkere maanden, zelfs voor een verblijf van slechts 1 week. De prijs voor een vakantie in die landen neemt ook af, waardoor het nu zelfs goedkoper kan dan in Europa blijven.

Steeds meer Belgen nemen het vliegtuig voor een week zon in de herfstvakantie. Dit jaar vliegt liefst 88% van de TUI-reizigers naar het zuiden, 2% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dit is te danken aan de democratisering van de prijs voor een vliegticket en het toenemende aantal bestemmingen en vluchtenfrequenties.

Ook dit jaar vallen de klassieke zonbestemmingen weer massaal in de smaak. Spanje is met bijna 50% van de reizigers nog steeds het vakantieland bij uitstek. Zeven op tien Spanje-fanaten opteren voor de eeuwige lente van de Canarische Eilanden. Turkije en de 3 Maghreb-landen, Egypte, Tunesië en Marokko, halen ook dit najaar de mooie resultaten die ze de voorbije zomer reeds optekenden.

Domenicaanse Republiek goedkoper dan Canarische Eilanden

De verre bestemmingen stijgen het snelst qua aantal reizigers. TUI stelt vast dat zelfs een korte vakantie van een weekje voor de Belg geen rem is voor een exotische vakantie. Een belangrijke reden voor die toenemende populariteit is de steeds voordeligere prijs van die bestemmingen, waardoor het prijsverschil met Europa soms quasi nihil is.  Voor het eerst betaalt de TUI-reiziger voor een week naar de Dominicaanse Republiek zelfs minder dan voor de Canarische Eilanden: gemiddeld € 1180 (10% goedkoper dan in 2018), terwijl de Canarische Eilanden €1360 per persoon kosten. De Dominicaanse Republiek ontvangt deze herfstvakantie liefst 65% meer vakantiegangers dan vorig jaar, Mexico 52%, Tanzania 11% en Gambia 9%.

Brussels Airport verwacht tijdens de komende herfst- vakantie meer dan 720.000 passagiers op de luchthaven.

Vier procent van de reizigers vindt de herfstvakantie een ideale periode voor een citytrip. Londen, deze zomer al de populairste bestemming, blijft ook nu de populairste stad. Zelfs de Brexit-onzekerheid van eind oktober verandert daar niets aan. Berlijn nestelt zich voor het eerst in de top 5. Firenze, Krakau en Malaga zijn nog geen top 5, maar kennen de grootste groei.

Wie liever met de eigen wagen vertrekt – acht procent reist met eigen wagen, kiest grotendeels Duitsland (36%). De Belgische kust en de Ardennen blijven de grote klassiekers (29 %), net als Frankrijk (16 %) waar de meeste Belgen richting Normandië trekken.

Top 10 vliegvakanties)      

 1. Spanje
 2. Egypte
 3. Turkije
 4. Tunesië
 5. Marokko
 6. Dominicaanse Republiek
 7. Kaapverdië
 8. Cyprus
 9. Mexico
 10. Portugal

Top 5 autovakanties

 1. Duitsland
 2. België
 3. Frankrijk
 4. Nederland
 5. Luxemburg

Top 5 citytrips

 1. Londen
 2. Parijs
 3. Barcelona
 4. Rome
 5. Berlijn

Leave a Reply